top of page
VP Instruction Guide3.jpeg

"Δεν έχω ξαναβάψει! Θα τα καταφέρω;"

 

Το βάψιμο με χρώματα κιμωλίας δεν είναι καθόλου δύσκολο! Με λίγες βασικές οδηγίες, ακόμα και αν δεν έχετε ξαναπιάσει πινέλο, θα καταφέρετε να μεταμορφώσετε τα έπιπλά σας εύκολα και γρήγορα!

ΒΑΨΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΒΕΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΑΡΙ - ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Τα χρώματα κιμωλίας Vintage Paint εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως τρίψιμο ή αστάρι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμάσουμε το έπιπλο για να δεχτεί το χρώμα. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε την εμπειρία και την κοινή λογική! Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται απλώς ένα καλό καθάρισμα. Αλλά σε κάποια έπιπλα ίσως χρειαστεί και λίγη προετοιμασία παραπάνω.Για παράδειγμα, κάποια ξύλα έχουν τανίνες ή λεκέδες που δεν καλύπτονται από το χρώμα και απαιτούν την εφαρμογή του Stain Blocker πριν από το βάψιμο.  

 

​ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΠΛΟΥ

  • Καθαρίζουμε το έπιπλο πολύ καλά με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και ξύδι ή υγρό για τα πιάτα. Ο στόχος μας είναι να φύγουν λιπαροί λεκέδες που ενδεχομένως εμποδίσουν το χρώμα μας να πιάσει, καθώς και γενικότερα βρωμιές που πιθανόν να έχουν 'καθίσει' στο έπιπλο από το πέρασμα του χρόνου. Περιμένουμε να στεγνώσει. 

  • Τρίβουμε/χαϊδεύουμε την επιφάνεια με ένα γυαλόχαρτο σφουγγαράκι για να την αγριέψουμε λίγο και να διώξουμε από την επιφάνεια ξεφλουδισμένο χρώμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει πέσει πάνω, όπως πχ ξεραμένο χρώμα, σκουπιδάκια κτλ.  Σκουπίζουμε τις σκόνες με ένα νωπό πανάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ! αν τρίψετε το έπιπλο φορέστε μάσκα. Δεν ξέρουμε τι υλικά μπορεί να περιέχουν τα χρώματα και τα βερνίκια, ιδιαίτερα αν μιλάμε για πολύ παλιά έπιπλα. ​

  • Βουτάμε το πινέλο μας στο νερό μέχρι τη μέση. Το στραγγίζουμε καλά με το χέρι, και το σκουπίζουμε σε ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κρατήσει νερά μέσα. Πρέπει να είναι ενυδατωμένο αλλά χωρίς να στάζει.

  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το χρώμα με κάθετους κύκλους με ένα ξυλάκι, καθώς πολλές φορές οι χρωστικές κατεβαίνουν στον πάτο.​

Το Stain Blocker δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας πάνω από την επιφάνεια και εμποδίζει τις ανεπιθύμητες κιτρινίλες στο λευκό χρώμα. Εφαρμόστε δύο λεπτές στρώσεις ανά τετράωρο και μετά ξεκινήστε το βάψιμο. 

Άλλα έπιπλα πάλι ίσως χρειαστούν ένα ελαφρό τρίψιμο με ένα ψιλό γυαλόχαρτο, ώστε να αγριέψει λίγο η επιφάνεια πριν την εφαρμογή του χρώματος.

Αφού το έπιπλό μας καθαριστεί και στεγνώσει, ξεκινάει το δημιουργικό κομμάτι!​ Δείτε παρακάτω τα βήματα που ακολουθούμε στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν βάφουμε ένα παλιό έπιπλο.

Για μια εισαγωγή στην εφαρμογή των χρωμάτων κιμωλίας, μπορείτε να δείτε το δωρεάν βιντεάκι μου στο YouTube. 

  • Bουτάμε τη μύτη του πινέλου στο χρώμα. Προσοχή! Μόνο τη μύτη του πινέλου! Δε χρειαζόμαστε πολύ χρώμα. Μην αγχωθείτε να πετύχετε απόλυτη κάλυψη από το πρώτο χέρι. Προτιμότερο είναι να κάνουμε πολλά λεπτά χέρια - έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Βάφουμε με απαλές κινήσεις, χωρίς να πατάμε το πινέλο. Στόχος μας είναι να απλώσουμε καλά το χρώμα που έχουμε βάλει στο πινέλο μας χωρίς να δημιουργήσουμε κρούστα (παχύ στρώμα χρώματος) ή νερά στην επιφάνεια. Απλώνουμε με αδρές κινήσεις, μέχρι να αδειάσει το πινέλο μας. Αν δούμε ότι αρχίζει και 'μαγκώνει' το πινέλο, ψεκάζουμε το πινέλο ή την επιφάνεια από μακριά με νεράκι και συνεχίζουμε. Το πινέλο πρέπει να γλιστράει άνετα. 

  • Το πρώτο χέρι, αναλόγως την επιφάνεια (ξύλο, μελαμίνη, γυαλί κτλ.) και την αλλαγή χρώματος (πχ σκούρο προς ανοιχτόχρωμο) μπορεί να φαίνεται σαν ‘πασαλειμμένο’. Οι μη πορώδεις επιφάνειες δεν πιάνουν αμέσως το χρώμα, και μπορεί να χρειαστούν 2 ή και 3 ή και περισσότερα χέρια μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Επίσης όταν θέλουμε να βάψουμε κάτι λευκό, χρειάζονται περισσότερα χέρια. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να βοηθήσουμε λίγο τη διαδικασία με ένα χέρι αστάρι πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο. Όπως και να έχει, μην αγχωθείτε αν δε σας πιάσει το πρώτο χέρι! Σκεφτείτε το ως βάση για τα επόμενα χέρια. 

  • Περιμένουμε περίπου μισή ώρα για ακατέργαστες ξύλινες επιφάνειες και τουλάχιστον 2 ώρες για μη πορώδεις επιφάνειες όπως μελαμίνη, και μετά εφαρμόζουμε το δεύτερο χέρι. (Ιδανικά, περιμένουμε 24 ανάμεσα σε χέρια).  Με τον ίδιο τρόπο περνάμε και τα επόμενα χέρια, αφήνοντας αρκετές ώρες για το στέγνωμα.

  • Αφού περάσετε και το τελευταίο χέρι, αφήνετε το χρώμα να στεγνώσει και να τραβήξει 24 ώρες και περνάτε κερί ή βερνίκι για να σφραγίσετε το χρώμα. 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΕΡΙΟΥ

Με ένα μεγάλο, μαλακό πινέλο ή με ένα πανάκι που δεν αφήνει χνούδια παίρνετε μια μικρή ποσότητα κεριού και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια τμηματικά. Καθώς το εφαρμόζετε, καλό είναι να βλέπετε την επιφάνεια από το πλάι, για να βεβαιωθείτε ότι πάει παντού (εκεί που πάει το κερί η επιφάνεια θα γυαλίσει και το χρώμα θα βαθύνει). Βεβαιωθείτε ότι το κερί έχει πάει παντού και έχει απορροφηθεί χωρίς υπολείμματα. Αφού το περάσετε παντού, σκουπίστε απαλά με ένα πανάκι. Αν θέλετε, την επόμενη μέρα μπορείτε να το τρίψετε με ένα κομμάτι τσόχα ή ένα μάλλινο ύφασμα για να δώσετε μια ωραία, διακριτική γυαλάδα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ενδεχομένως να προσέξετε ότι μετά την εφαρμογή του διάφανου κεριού το χρώμα κάνει σκιές και φαίνεται ανομοιόμορφο. Αυτό συνήθως συμβαίνει με ανοιχτόχρωμα χρώματα και σημαίνει ότι το χρώμα δεν απλώθηκε ομοιόμορφα και έχουν μείνει σημεία άβαφα. Αν σας συμβεί μην ανησυχήσετε. Περιμένετε 24 ώρες να στεγνώσει το κερί, σκουπίστε καλά με ένα πανάκι και ξαναβάψτε. Αυτή τη φορά φροντίστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αφήσετε κενά. Αν η επιφάνεια είναι επίπεδη δοκιμάστε να βάψετε με ρολάκι.

 

Και μην ξεχνάτε: ακόμα και αν δε σας αρέσει το αποτέλεσμα, μπορείτε να ξαναβάψετε το έπιπλο! Το σημαντικό είναι να απολαύσετε τη διαδικασία! 

Καλή επιτυχία!

ΚΕΡΙΑ

bottom of page