top of page
Αναζήτηση

WC Upcycling - Vintage Paint

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαΐ 2023



Αυτό το WC βρίσκεται πίσω σε μια γωνίτσα του μαγαζιού μου. Ήταν, το κακόμοιρο, ο μοναδικό χώρος που δεν έπιασα να ομορφύνω από τότε που μπήκα στο μαγαζί μου. Το έβλεπα, το ξανάβλεπα, και δεν μπορούσα να αποφασίσω τι να το κάνω! Τώρα λοιπόν που πήρα μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στο μαγαζί (γκρεμίσματα, χτισίματα, τα πάνω κάτω θα φέρω!), ήρθε και η ώρα του...


Πρώτα ΚΑΘΑΡΙΣΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Πολύ καλά όμως... Έπιασα τα σφουγγάρια και τις βούρτσες και έτριψα μέχρι τελικής πτώσεως. Μετά, για να βεβαιωθώ ότι είναι τελείως καθαρά και για να τους δώσω και μια έξτρα προετοιμασία, τα έτριψα και με ένα γυαλόχαρτο, έτριψα καλά για να μη μείνει ούτε ένα σκουπιδάκι ή λεκές, και σκούπισα με ένα νωπό πανάκι. Και αφού ξεμπέρδεψα με το βαρετό πλην αναγκαίο κομμάτι της διαδικασίας, ξεκίνησα το ωραίο κομμάτι, το δημιουργικό!

Αγόρασα λοιπόν μία μεγάλη συσκευασία έτοιμο στόκο σπατουλαρίσματος, και κάλυψα τους δύο τοίχους αριστερά και πίσω από την τουαλέτα με στόκο. Δεν ήθελα λείο αποτέλεσμα, οπότε άπλωνα έτσι ώστε να δημιουργηθεί τραχιά επιφάνεια, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Άφησα να στεγνώσει καλά (χρειάστηκαν δύο 24ωρα) και μετά προχώρησα στο βάψιμο.

Έβαψα με την απόχρωση Soft Grey, ένα απαλό ανοιχτό γκρι, γιατί ήθελα ένα διακριτικό και ουδέτερο look. Εκτός από τους τοίχους έβαψα και το καζανάκι, όπως βλέπετε, ώστε να ταιριάζει με το background.

Μετά έπιασα τον τοίχο στα δεξιά. Τον έβαψα δύο χέρια με την απόχρωση Black Velvet. Αυτό το χρώμα είναι ένα βαθύ industrial μαύρο και δε χρειάζεται καθόλου νερό. Βουτάτε το πινέλο και απλώνετε. Έβαψα δύο χέρια τον τοίχο αλλά και το παραθυράκι.

Αφού στέγνωσε, μου φάνηκε ότι χρειάζεται μία 'τσαχπινιά', οπότε σκέφτηκα να βάλω ένα από τα υπέροχα μεγάλα στένσιλ της ReDesign. Είναι ευκολία να δουλεύεις με στένσιλ τέτοιων διαστάσεων σε τοίχο! Τοποθετείς το στένσιλ με σελοτέιπ, περνάς το χρώμα με το ρολό της ReDesign και τελείωσες αμέσως!

Το μόνο δύσκολο ήταν να λυγίσω και να στριμώξω το στένσιλ στις γωνίες. Εκεί, αν μπορείτε, ζητήστε βοήθεια από κάποιον να σας κρατάει το στένσιλ στη θέση του όσο εσείς περνάτε το χρώμα από πάνω! Για το σχέδιο χρησιμοποίησα πάλι το Soft Grey, ώστε να δέσει με τον άλλο τοίχο. Και έτσι πως κρατούσα το στένσιλ λέω "δεν κάνω ένα σχέδιο και στο καπάκι της τουαλέτας;" Και έκανα! (βάφουμε το καπάκι της τουαλέτας; Θα σας δώσω την απάντηση πιο κάτω).

Έφτασε λοιπόν και η ώρα του πατώματος. Εκεί ήξερα από την αρχή ότι θα χρησιμοποιήσω τα υλικά τεχνοτροπίας Effect Paint της Vintage Paint.

Είναι δύο προϊόντα που χρησιμοποιούνται μαζί για να δημιουργήσουν εφέ πέτρας/τσιμέντου. Πρώτα λοιπόν περνάμε το ειδικό αστάρι, το οποίο βγαίνει σε δύο αποχρώσεις, λευκό ή γκρι. Είναι ένα πηχτό υλικό με κοκκώδη υφή. Άπλωσα δύο χέρια λευκό, που το βλέπετε δίπλα. Έκανα ένα χέρι κάθε 24 ώρες για να βεβαιωθώ ότι έχει στεγνώσει καλά. Αφού στέγνωσε και το δεύτερο χέρι, πέρασα πάνω με τη σπάτουλα το ειδικό χρώμα τεχνοτροπίας σε απόχρωση Black Velvet. Και από αυτό πέρασα δύο χέρια ανά 24 ωρο.

Αφού λοιπόν τελείωσα με τα πάντα, τα σφράγισα με τρία χέρια το Ultra Mat βερνίκι της Vintage Paint, τοίχους και πάτωμα! Είναι ένα πολύ ανθεκτικό βερνίκι νερού που χρησιμοποιώ σε επιφάνειες που είναι για σκληρή χρήση.

Πάμε τώρα στην ερώτηση: βάφεται το καζανάκι; Βάφεται η τουαλέτα και το καπάκι της;

Η απάντησή μου είναι η εξής: σε ένα τέτοιο WC που βρίσκεται σε μαγαζί και έχει μικρή χρήση ω ναι, βάφονται τα πάντα! Αν όμως είναι σε χώρο που το χρησιμοποιείτε συνέχεια, έχετε παιδιά/σκυλιά και πέφτει τρίψιμο με σκληρά καθαριστικά, μην κάνετε τον κόπο, απλώς αντικαταστήστε το καπάκι και/ή το καζανάκι.

Το ίδιο ισχύει και για τον βαμμένο τοίχο. Σε αυτό το χώρο δεν υπάρχει καθόλου υγρασία και οι τοίχοι θα καθαρίζονται με φυσικό σαπούνι και νωπό πανάκι. Πρόκειται, όπως προανέφερα, για ένα 'διακοσμητικό' WC που θα έχει μικρή χρήση. Αν έχετε κι εσείς έναν παρόμοιο χώρο που είναι στο ίδιο μαύρο χάλι που ήταν το δικό μου, τολμήστε το, γιατί όχι!;

Το υλικό που χρησιμοποίησα στο πάτωμα το έχω ήδη κάνει test drive στο διπλανό χώρο όπου βρίσκεται ο νιπτήρας. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πάθει τίποτα, και μπαινοβγαίνω κάθε μέρα να πλύνω πινέλα. Το χρώμα τεχνοτροπίας με το ειδικό αστάρι είναι ανθεκτικό και φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακό! Δοκιμάστε το άφοβα σε τοίχους αλλά τολμήστε το και σε πλακάκια.

Ελπίζω λοιπόν να σας άρεσε το τελευταίο μου project και να σας ενέπνευσα για να αλλάξετε και το δικό σας χώρο! Και αν τα πλακάκια είναι λίγο επίφοβα, ΤΟΛΜΗΣΤΕ άφοβα σε ΤΟΙΧΟΥΣ! Βάψτε, κάντε στένσιλ, χρησιμοποιήστε τα χρώματα τεχνοτροπίας... Θα έχετε ένα απίστευτο αποτέλεσμα και το καλύτερο; Θα το έχετε κάνει μόνοι σας!












535 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page