ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΙΜΩΛΙΑΣ Vintage Paint

 

  • Καθαρίζουμε το έπιπλο πολύ καλά με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και ξύδι. Περιμένουμε να στεγνώσει.  *προαιρετικά: τρίβουμε/χαϊδεύουμε την επιφάνεια με ένα ψιλό γυαλόχαρτο για να την αγριέψουμε λίγο.  Σκουπίζουμε τις σκόνες με ένα νωπό πανάκι. Προσοχή! αν τρίψετε το έπιπλο φορέστε μάσκα. Δεν ξέρουμε τι υλικά μπορεί να περιέχουν τα χρώματα και τα βερνίκια, ιδιαίτερα αν μιλάμε για πολύ παλιά έπιπλα. 

  • Βουτάμε το πινέλο μας στο νερό μέχρι τη μέση. Το στραγγίζουμε καλά με το χέρι, και το σκουπίζουμε σε ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κρατήσει νερά μέσα. Πρέπει να είναι ενυδατωμένο αλλά χωρίς να στάζει.

  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το χρώμα με κάθετους κύκλους με ένα ξυλάκι, καθώς πολλές φορές οι χρωστικές κατεβαίνουν στον πάτο.​

  • Βουτάμε τη μύτη του πινέλου στο χρώμα, και ξεκινάμε το βάψιμο. Βάφουμε με απαλές κινήσεις, χωρίς να πατάμε το πινέλο.

  • Το πρώτο χέρι, αναλόγως την επιφάνεια (ξύλο, μελαμίνη, γυαλί κτλ.) και την αλλαγή χρώματος (πχ σκούρο προς ανοιχτόχρωμο) μπορεί να φαίνεται σαν ‘πασαλειμμένο’. Οι μη πορώδεις επιφάνειες δεν πιάνουν αμέσως το χρώμα, και μπορεί να χρειαστούν 2 ή και 3 χέρια μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Επίσης όταν θέλουμε να βάψουμε κάτι λευκό, χρειάζονται περισσότερα χέρια. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να βοηθήσουμε λίγο τη διαδικασία με ένα χέρι αστάρι πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο.

  • Περιμένουμε περίπου μισή ώρα για ξύλινες επιφάνειες και τουλάχιστον 2 ώρες για μη πορώδεις επιφάνειες όπως μελαμίνη, και εφαρμόζουμε το δεύτερο χέρι. (Ιδανικά, περιμένουμε τουλάχιστον 4-8 ώρες ανάμεσα σε χέρια).  Κανονικά το δεύτερο χέρι πρέπει να δώσει τέλεια κάλυψη. Αν δείτε ότι σας ξέφυγαν κάποια σημεία, αφού στεγνώσει και το δεύτερο χέρι περάστε ένα ακόμα. *Κάποια λεπτόρρευστα χρώματα όπως το Vintage Brown και το Vintage Powder θα χρειαστούν περισσότερα χέρια.

  • Αφού στεγνώσει καλά και το τελευταίο χέρι, περνάτε κερί ή βερνίκι για να σφραγίσετε το χρώμα. Το κερί προτείνεται για όλες τις επιφάνειες, εκτός ίσως από επιφάνειες σκληρής χρήσης, όπως τα καπάκια από τα τραπέζια ή γραφεία.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΕΡΙΟΥ

Με ένα πανάκι που δεν αφήνει χνούδια ή με ένα πινέλο κεριού, παίρνετε μια μικρή ποσότητα κεριού και την απλώνετε κυκλικά σε όλη την επιφάνεια τμηματικά. Μόλις βάλετε το κερί θα δείτε το χρώμα να βαθαίνει. Βεβαιωθείτε ότι το κερί έχει πάει παντού και έχει απορροφηθεί χωρίς υπολείμματα. Αφού το περάσετε παντού, σκουπίστε απαλά με ένα πανάκι. Αν θέλετε, την επόμενη μέρα μπορείτε να το τρίψετε για να δώσετε μια ωραία, διακριτική γυαλάδα.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΡΝΙΚΙΟΥ

Αραιώνετε το βερνίκι με καθαρό νερό περίπου 10%. Περνάτε την επιφάνεια με ένα πινέλο με μαλακές, συνθετικές τρίχες.

 

Καλή επιτυχία!

©2021 by Vintage Kalliristi.