top of page
Αναζήτηση

Κολλήσατε; 5 tips για να ξεπεράσετε το Art block!

Τι είναι το art block; ...


,,,Και πώς το λέμε στα ελληνικά; ("Πώς το λέτε εσείς εδώ γιατί ξεχνάω πώς το λέμε εμείς εκεί" που είπε και η θεϊκή Βασιλειάδου ως θεία από το Σικάγο).


Η πιο καλή μετάφραση που βρήκα είναι "δημιουργικό αδιέξοδο".


Με λίγα λόγια είναι αυτό που βλέπεις μπροστά σου τη λευκή σελίδα ή το λευκό καμβά ή το άβαφο έπιπλο .... και ΕΧΕΙΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ! Ξαφνικά η κάθε πινελιά, η κάθε λέξη γίνεται μεγάλη απόφαση αντί να πηγάζει από μέσα σου:

  • να βάλω σκόνη τεχνοτροπίας ή να το κάνω λείο;

  • να βάλω transfer ή θα το φορτώσω;

  • μήπως είναι πολύ έντονο αυτό το χρώμα;

  • στο βιντεάκι που είδα φαινόταν ωραίο το layering stencil με transfer... Να το τολμήσω ή θα μου βγει μπούρδα;

  • Στο καπάκι να κάνω εφέ ξύλου ή ... όχι πάλι, να κάνω κάτι διαφορετικό, αλλά τι;

 

Και πάει λέγοντας. Σας φαίνεται οικείος αυτός ο εσωτερικός διάλογος; 😁


Μην αγχώνεστε, ΟΛΟΙ το παθαίνουμε - ειδικά αν δημιουργούμε συνεχώς. Μυαλό είναι, κάποια στιγμή θα κολλήσει! Τι κάνουμε λοιπόν για να "ξεμπλοκάρουμε" το δημιουργικό μας κέντρο και να ανασκαλέψουμε τα "κάρβουνα" στο μυαλό μας για να φουντώσει και πάλι η έμπνευσή μας;


Πώς να το ξεπεράσεις και να ξαναβρείς το mojo σου!


Θα σας πω μερικά πράγματα που κάνω εγώ εδώ και κοντά τριάντα χρόνια. Για όσους δεν ξέρετε, έχω φάει τη ζωή μου στα θρανία και τις βιβλιοθήκες με σπουδές στη λογοτεχνία, οπότε έχω γράψει δεκάδες μικρές και μεγάλες εργασίες. Και πολλές φορές έχω βρεθεί μπροστά σε μια άδεια σελίδα του word να την κοιτάω και να με κοιτάει και να ακούγεται κάπου κοντά το τικ τοκ του ρολογιού να μετράει τα δευτερόλεπτα κι εγώ να μην μπορώ να γράψω μία πρόταση.

Η άδεια σελίδα, όπως και το άβαφο έπιπλο, είναι μία δημιουργική πρόκληση. Τι κάνεις όμως όταν δεν ξέρεις με τι να τη γεμίσεις;
Η άδεια σελίδα, όπως και το άβαφο έπιπλο, είναι μία δημιουργική πρόκληση. Τι κάνεις όμως όταν δεν ξέρεις με τι να τη γεμίσεις;

Το ίδιο και με τα έπιπλα. Είσαι έτοιμη, έχεις απλώσει πινέλα, χρώματα, στένσιλ, τράνσφερ, σκόνες, κεριά, έχεις ήδη δει εκατοντάδες φωτογραφίες στο Pinterest, το έπιπλο περιμένει υπομονετικά κι εσύ έχεις κολλήσει.


Άλλωστε στο Word μπορείς να πατήσεις ένα DELETE ή Backspace και να ξεκινήσεις από την αρχή.

Στο έπιπλο τι θα κάνεις;


Και κάθεσαι και το κοιτάς και αγχώνεσαι (ειδικά αν δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου).


Ορίστε λοιπόν μερικές τεχνικές, ας τις πούμε, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεμπλοκάρετε τη δημιουργική σας ενέργεια:


5 tips & tricks


  1. Μία βόλτα στη φύση. Δε λέω να πάρετε τα βουνά! Πάτε μια βόλτα στο πιο κοντινό σας πάρκο. Δείτε τα δέντρα, ακούστε τα πουλάκια, νιώστε τον ήλιο ή τη βροχή στο πρόσωπό σας, αφήστε το μυαλό σας να χαλαρώσει τελείως, χαθείτε στη στιγμή.

Μία βόλτα στο πάρκο θα σας χαλαρώσει και θα σας δώσει έμπνευση. Η φύση πάντα είναι η λύση!
Μία βόλτα στο πάρκο θα σας χαλαρώσει και θα σας δώσει έμπνευση. Η φύση πάντα είναι η λύση!
  1. Κάντε γυμναστική ή διαλογισμό. Εγώ με τον κόβιντ ανακάλυψα την Adriene στο YouTube η οποία έχει κάτι καταπληκτικά βιντεάκια yoga και για εκγύμναση και για χαλάρωση. Καμιά φορά που θέλω να κάνω reset βάζω ένα βιντεάκι της για 10 λεπτά και έρχομαι στα ίσα μου. Επίσης, κάνω προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα με βάρη. Κάθε φορά που πάω στο γυμναστήριο κάνω τόσο focus στην προπόνηση που το μυαλό μου αδειάζει από ο,τιδήποτε άλλο. Πάντα όταν βγαίνω από το γυμναστήριο, νιώθω δυνατή και ανανεωμένη. (Διαλογισμό ΔΕΝ κάνω, παρόλο που τον προτείνω. Είναι πρακτικά αδύνατο σε σπίτι με μικρά παιδιά!)


    Ακόμα και 10 λεπτά γυμναστική θα "ευθυγραμμίσουν" το μυαλό και το σώμα σας και θα σας ξεμπλοκάρουν.
    Ακόμα και 10 λεπτά γυμναστική θα "ευθυγραμμίσουν" το μυαλό και το σώμα σας και θα σας ξεμπλοκάρουν.
  2. Αν έχετε το χρόνο και τη δυνατότητα, επισκεφτείτε ένα μουσείο, μια έκθεση τέχνης, μια συναυλία - εκτεθείτε σε διαφορετικές μορφές έκφρασης. Ίσως κάτι σας κάνει κλικ και το μυαλό ξεμπλοκάρει!


  3. Παρατήστε τα πινέλα και ασχοληθείτε με κάτι τελείως διαφορετικό! Βγείτε για καφέ με μία φίλη, πάτε μια βόλτα στα μαγαζιά, διαβάστε ένα βιβλίο ή περιοδικό. ΜΗΝ σκρολάρετε στα σόσιαλ! Παρατήστε το ίντερνετ για λίγο, δώστε στο μυαλό σας την ευκαιρία να κάνει reset.


  4. Ταχτοποιήστε! Αν είστε σαν κι εμένα, "καλλιτεχνικός" (έτσι το ονομάζει ο άντρας μου) και ακατάστατος/ανοργάνωτος (έτσι το ονομάζω εγώ 😁) τύπος, αυτό σίγουρα θα βοηθήσει το μυαλό σας να έρθει στα ίσα του. Ακόμα και αν είστε σούπερ οργανωτικοί, κάτι θα βρείτε να ταχτοποιήσετε - το δωμάτιο των παιδιών, το ντουλάπι του μπάνιου, μια γωνιά της κουζίνας.... Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση ηρεμίας και ελέγχου και το μυαλό λίγο θα ηρεμήσει.

    Φτιάξτε μια όμορφη γωνιά στο σπίτι σας για διάβασμα. Ανάψτε ένα κεράκι, βάλτε στα πόδια σας μια μαλακή κουβερτούλα, και χαθείτε στις σελίδες ενός βιβλίου.
    Φτιάξτε μια όμορφη γωνιά στο σπίτι σας για διάβασμα. Ανάψτε ένα κεράκι, βάλτε στα πόδια σας μια μαλακή κουβερτούλα, και χαθείτε στις σελίδες ενός βιβλίου.

    Αν τίποτε από αυτά δε σας βοηθήσει (που αμφιβάλλω!) παρατήστε το έπιπλο και δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Δε θα σκάσουμε κιόλας! Ίσως είναι κάτι άλλο που σας εμποδίζει. Κάποια στιγμή θα γίνει το κλικ. Ή μπορείτε αν θέλετε να ανεβάσετε μια φωτογραφία του επίπλου στην ομαδούλα μας στο Facebook ("Πώς να το βάψω;") για να ζητήσετε γνώμες.

    Ίσως κάποια καλλιτεχνική ψυχη προτείνει κάτι που θα ανάψει το γλόμπο πάνω από το κεφάλι σας και σας δώσει το Aha! που ψάχνατε!


    Για πείτε μου στα σχόλια, εσείς πώς αντιμετωπίζετε το καλλιτεχνικό μπλοκάρισμα; Έχετε κι εσείς συμβουλές να μοιραστείτε μαζί μας;


    Όπως πάντα, σας εύχομαι καλές (και αμπλοκάριστες!) δημιουργίες!


    Φιλικά,

    Ρίτα



 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

©2025 by Vintage Kalliristi. 

bottom of page