top of page
Αναζήτηση

Βάφουμε την ΚΟΥΖΙΝΑ μας με χρώματα κιμωλίας!

Μπορώ να βάψω την κουζίνα μου μόνη μου; Θα έχει ανθεκτικό αποτέλεσμα; Χρειάζεται να βγάλω τα ντουλάπια; Πρέπει να ασταρώσω; Με τι να σφραγίσω;

Πολλοί έχουμε στα σπίτια μας παλιές κουζίνες που είτε έχει φθαρεί το χρώμα τους και θέλουν ανανέωση, είτε έχουμε βαρεθεί το χρώμα και χρειαζόμαστε μια αλλαγή!

Είναι κάτι που μπορείτε να το επιχειρήσετε μόνοι σας; Η απάντηση είναι, ναι, φυσικά! Αλλά με προσοχή και καλό προγραμματισμό.


Κουζίνα βαμμένη με την απόχρωση Antique Cream, Vintage Paint.


Κουζίνες από μελαμίνη

Αν η κουζίνα σας είναι από μελαμίνη ή άλλο υλικό που δεν είναι πορώδες και απορροφητικό, φροντίστε να απλώνετε το χρώμα με πολλές λεπτές στρώσεις κατά προτίμηση με ρολό. Καθώς το χρώμα δεν απορροφάται από την επιφάνεια αλλά επικάθεται πάνω της, οι πολλές λεπτές στρώσεις θα βοηθήσουν να πιαστεί καλύτερα το χρώμα στην επιφάνεια και να έχει καλύτερη αντοχή στη χρήση. Αυτή η συμβουλή ισχύει βέβαια για όλες τις επιφάνειες, αλλά ακόμα περισσότερο για τις μη πορώδεις. Επίσης, επειδή με ρωτάτε συχνά: δε χρειάζεται αστάρι. Μόνο αν η επιφάνεια είναι πολύ σκούρη και θέλετε να την κάνετε λευκή, ένα καλό αστάρι θα σας βοηθήσει καθώς θα ξανοίξει την επιφάνεια και θα γλιτώσετε ένα χέρι χρώμα. Περάστε το ομοιόμορφα με ρολό και τρίψτε πριν ξεκινήσετε το βάψιμο με το χρώμα.


Ξύλινες κουζίνες

Αν τα ντουλάπια της κουζίνας σας είναι από ξύλο, σταθείτε λίγο και μελετήστε πώς θα προχωρήσετε. Αν πρόκειται για μια καλή, ακριβή, χειροποίητη κουζίνα, ασφαλώς μπορείτε και να τη βάψετε, απλώς δε θα το πρότεινα αν είστε αρχάρια. Εξασκηθείτε σε άλλα έπιπλα, παρακολουθήστε ένα σεμινάριο, ρωτήστε έναν ειδικό, και μετά προχωρήστε στο βάψιμο, αφού νιώθετε ότι έχετε αποκτήσει κάποια εμπειρία. Πολύ ευχαρίστως να σας καθοδηγήσω, αν χρειαστείτε βοήθεια!


Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βάψετε την κουζίνα σας!


BHMATA

1.  Επιλέξτε χρώμα! Μελετήστε το χώρο σας, δείτε τι χρώμα έχουν τα πλακάκια, το δάπεδο και ο πάγκος και φροντίστε να διαλέξετε μία απόχρωση που να ταιριάζει. Δείτε εδώ κάποιες όμορφες ουδέτερες και φωτεινές αποχρώσεις που ταιριάζουν στους περισσότερους χώρους και εδώ τις λευκές αποχρώσεις της Vintage Paint αν θέλετε κάτι ακόμα πιο φωτεινό.

2. Αν τα ντουλάπια σας είναι σε καλή κατάσταση* και νιώθετε άνετα να χρησιμοποιείτε κατσαβίδια και βιδολόγους (και, επίσης, έχετε και ένα άτομο να σας βοηθήσει!) μπορείτε να τα αφαιρέσετε πριν το βάψιμο. Έτσι θα μπορέσετε να βάψετε καλύτερα όλες τις επιφάνειες. Αν τα αφαιρέσετε, μην ξεχάσετε να τα αριθμήσετε, ώστε να ξέρετε με ποια σειρά να τα βάλετε στη θέση τους!

*αν τα ντουλάπια είναι φουσκωμένα/φθαρμένα μπορεί προσπαθώντας να ξεβιδώσετε τους μεντεσέδες να καταστραφεί εκείνο το σημείο στο ντουλάπι. Αν δείτε ότι δυσκολεύεστε να το αφαιρέσετε, αφήστε το και βάψτε το εκεί που είναι!

3. Καθαρίστε πολύ καλά όλες τις επιφάνειες. Βάλτε σε ένα μπολ νερό με ξύδι και με ένα σφουγγάρι κουζίνας τρίψτε καλά τα ντουλάπια για να καθαρίσουν από λιπαρούς λεκέδες. Για λεπτομερείς οδηγίες αν είστε αρχάριοι δείτε αυτό το βιντεάκι.

4.  Τρίψτε με ένα μέτριο λειαντικό σφουγγαράκι. Με αυτό τον τρόπο θα καθαρίσει ακόμα πιο καλά η επιφάνεια και θα λειανθεί. Σκουπίστε με νωπό πανάκι.

3.  Ξεκινάτε το βάψιμο! Αν η επιφάνεια είναι επίπεδη, απλώστε το χρώμα με ρολό, με λεπτές στρώσεις. Για τις επιφάνειες που δε φτάνει το ρολό, χρησιμοποιήστε ένα καλό επίπεδο πινελάκι για λεπτομέρειες και ένα πιο πλατύ για εσοχές. Το πρώτο χέρι θα φαίνεται σαν πασαλειμμένο. Μην αγχωθείτε! Καλύτερα πολλές λεπτές στρώσεις για να έχετε πιο ανθεκτικό αποτέλεσμα.

5. Ανάμεσα στα χέρια τρίψτε τις επιφάνειες με ένα ψιλό λειαντικό σφουγγαράκι για να τις λειάνετε. Σκουπίστε τις σκόνες, και προχωρήστε στο επόμενο χέρι.


Κουζίνα που βάφτηκε με την απόχρωση Warm Grey.


6. Αφού περάσετε και το τελευταίο χέρι, περιμένετε 24 ώρες και περάστε το βερνίκι. Μπορείτε να το περάσετε με πινέλο ή σέρνοντας ένα ρολό ή το ειδικό σφουγγάρι στην επιφάνεια, ή με συνδυασμό αυτών των δύο. Πχ, στις επίπεδες επιφάνειες περάστε με σφουγγάρι και στις εσοχές με πινέλο. Δείτε αυτό το βιντεάκι από το λεπτό 9 και το βίντεο κάτω μετά το 6ο λεπτό.


7. Για λείο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, ανάμεσα στα χέρια τρίψτε με γυαλόχαρτο. Περάστε τουλάχιστον 2 χέρια βερνίκι.

Η κουζίνα σας είναι έτοιμη! Μπορείτε να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε αμέσως, αλλά για τις τρεις πρώτες εβδομάδες καλό είναι να είστε προσεχτικοί. Τα κεριά και τα βερνίκια χρειάζονται περίπου 20 μέρες για να σκληρύνουν τελείως.


Καλή επιτυχία! Ό,τι χρειαστείτε είμαι στη διάθεσή σας!

329 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page