top of page
Αναζήτηση

Ποιο πινέλο να διαλέξω;

Έγινε ενημέρωση: 27 Δεκ 2022

'Το εργαλείο κάνει το μάστορα' λέει η λαϊκή ρήση. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αν ένας αρχάριος χρησιμοποιήσει ένα καλό, επαγγελματικό πινέλο ως διά μαγείας το αποτέλεσμα της δουλειάς του θα είναι άψογο;

Όχι βέβαια! Το επαγγελματικό φινίρισμα είναι, κατά βάση, κυρίως θέμα τεχνικής, η οποία χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να αναπτυχθεί. Και είμαι σίγουρη ότι ένας καλός τεχνίτης θα καταφέρει να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει και χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία.

ΩΣΤΟΣΟ: όταν ξεκινάμε μια καινούργια τέχνη, όπως το βάψιμο επίπλων, και παιδευόμαστε ακόμα και με τα μικρά βασικά βήματα των αρχάριων (πχ πόσο νερό να βάλω στο πινέλο μου; πώς να το πιάσω; πώς να απλώσω το χρώμα στην επιφάνεια;) γιατί να μη διευκολύνουμε λίγο τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας καλά υλικά και εργαλεία;

Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι το χρώμα σας δεν απλώνεται καλά - κάνει νερά στην επιφάνεια και φαίνεται σαν να πασαλείφεται αντί να απλώνεται ομοιόμορφα, όπως στη φωτογραφία κάτω.

Τι κάνουμε λάθος; Τι μπορεί να φταίει;

  1. Το ίδιο το χρώμα. Δεν έχουν όλα τα χρώματα την ίδια ποιότητα και την ίδια ρευστότητα. Μπορεί το χρώμα, για παράδειγμα, να είναι πολύ πηχτό και να θέλει αραίωση.

  2. Η τεχνική σας. Μπορεί να απλώνετε το χρώμα άτσαλα με μικρές πινελιές που αφήνουν σημάδια.

  3. Η επιφάνεια που βάφετε. Αλλιώς βάφουμε ακατέργαστο ξύλο, αλλιώς μελαμίνη, αλλιώς γυαλιστερή λάκα. Το ακατέργαστο ξύλο, π.χ., ρουφάει χρώμα και χρειάζεται περισσότερο νερό.

  4. Το πινέλο που χρησιμοποιείτε! Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε ένα μικρό, επίπεδο πινέλο για να βάψετε μια μεγάλη επιφάνεια, θα δυσκολευτείτε πολύ να πετύχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Τώρα, θα μου πείτε, 'πώς να ξέρω εγώ τι φταίει; Εγώ μέχρι χτες δεν είχα πιάσει πινέλο στο χέρι μου!'

Ακριβώς! Δεν είναι πιο εύκολο, λοιπόν, να ξεκινήσουμε με τα σωστά εργαλεία, ώστε να ξέρουμε ότι τουλάχιστον δε φταίει αυτό;


Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα πινέλα! Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε εκνευρισμούς και να σας βοηθήσουν να πετύχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα:

1. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε πινέλα πολύ χρησιμοποιημένα, που έχουν σκληρύνει από κακό πλύσιμο και οι τρίχες τους είναι άκαμπτες. Ένα τέτοιο πινέλο δε θα απλώσει το χρώμα μας όπως θέλουμε, θα μας αφήσει αντιαισθητικές γραμμές και θα μας εκνευρίσει. Χρησιμοποιήστε καινούργια (ή καλοδιατηρημένα) πινέλα με εύκαμπτες, μαλακές τρίχες, που θα ανοίγουν σαν βεντάλια στην επιφάνεια και θα απλώνουν το χρώμα ομοιόμορφα.


2. Χρησιμοποιούμε το σωστό πινέλο για την κάθε δουλειά.

Κατά τη γνώμη και την εμπειρία μου, ένα must πινέλο που είναι χρήσιμο για πολλές δουλειές είναι το στρόγγυλο ή οβάλ πινέλο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλες επιφάνειες, αλλά και σε γωνίες μέσα σε ράφια, καθώς και σε σκαλίσματα.

Για μεγάλες επίπεδες επιφάνειες όπως π.χ. μία πόρτα ή ένα καπάκι τραπεζιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό πλατύ επίπεδο πινέλο με μακριές εύκαμπτες τρίχες. Εγώ βέβαια, ακόμα και γι' αυτές τις επιφάνειες χρησιμοποιώ το στρόγγυλο πινέλο, αλλά αυτό είναι και θέμα προτίμησης!

Για λεπτομέρειες και μικρά projects, προτείνω να έχετε ένα μικρό πινελάκι 2,5-3 εκατοστών, όπως αυτό το πινελάκι, το οποίο, όπως και τα υπόλοιπα της επαγγελματικής σειράς της Vintage Paint, έχει μαλακές, συνθετικές τρίχες που είναι σαν βελόνες - λεπταίνουν προς τα πάνω και σας δίνουν απόλυτο έλεγχο.


3. Φροντίζουμε τα πινέλα μας!


Αμέσως μόλις τελειώσουμε το βάψιμο, πλένουμε καλά τα πινέλα μας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι έχει φύγει το χρώμα όχι μόνο από τις άκρες του πινέλου αλλά και τις 'ρίζες', κρατώντας το κάθετα κάτω από τη βρύση μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Κάθε τόσο βάλτε και λίγη μαλακτική κρέμα στο πινέλο για να μαλακώσουν οι τρίχες.


Ό,τι πινέλα και να διαλέξετε για τις δημιουργίες σας, φροντίστε να είναι μαλακά και να μη μαδάνε (βασικό, αλλιώς θα μαζεύετε τρίχες από την επιφάνεια που βάφετε με το τσιμπιδάκι των φρυδιών!). Αν επιλέξετε σωστά πινέλα και τα φροντίζετε όπως πρέπει, θα έχετε έναν αξιόπιστο συνεργάτη στις δημιουργίες σας και μπορείτε να επικεντρωθείτε στο δημιουργικό κομμάτι!

*Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη συλλογή σας, για να σας βοηθήσω να διαλέξετε ό,τι χρειάζεστε, σας έχω ετοιμάσει μία συλλογή από τα αγαπημένα μου πινέλα:

-ένα επίπεδο 2,5 εκ.

-ένα επίπεδο 5 εκ.

-ένα στρόγγυλο 3,5 εκ.

-ένα στρόγγυλο 2 εκ.

-ένα πινέλο στένσιλ

Είναι ό,τι χρειάζεστε για μικρές και μεγάλες δημιουργίες!


Καλά βαψίματα και καλές δημιουργίες!

Ρίτα


655 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page