top of page
Αναζήτηση

Ποιο λευκό να διαλέξω; Βασικές οδηγίες για βάψιμο με λευκές αποχρώσεις 🤔🤍

"Με κούρασε η μαυρίλα, θέλω να φωτίσω το χώρο μου! Τι χρώμα να βάψω τα έπιπλά μου;"

Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε. Ενώ σε κάποιους αρέσουν τα πιο βαριά, παραδοσιακά έπιπλα, άλλοι (όπως εγώ!) προτιμούν το χρώμα και τις πιο ανοιχτόκαρδες αποχρώσεις.

Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί από τη μαυρίλα του βένγκε ή κληρονομήσατε τα έπιπλα της γιαγιάς που είναι από σκούρα καρυδιά και δεν ταιριάζει στο χώρο σας, τα χρώματα κιμωλίας σάς προσφέρουν μία εύκολη και οικονομική λύση!

Για να γίνει όμως σωστή δουλειά και να μην μοιάζουν τα έπιπλά σας κακοβαμμένα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάποιες βασικές οδηγίες, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε λευκές αποχρώσεις. Επίσης, στο κανάλι μου στο YouTube (πατήστε το βιντεάκι κάτω) θα βρείτε αρκετά βιντεάκια με οδηγίες για βάψιμο λευκών επιφανειών.

Πριν επιχειρήσετε λοιπόν να βάψετε μία επιφάνεια λευκή, επενδύστε λίγο χρόνο και δείτε τις οδηγίες που σας δίνω! Ας σας τα πω κι εδώ επιγραμματικά:

-αφού καθαρίσετε καλά την επιφάνεια, περάστε ένα χέρι Stain Blocker. Αυτό το δεσμευτικό λεκέδων εμποδίζει τις τανίνες του ξύλου να περάσουν στο χρώμα σας και να δημιουργήσουν αντιαισθητικές κιτρινίλες. Επίσης, καθώς είναι λευκό, σας ασπρίζει την επιφάνεια και σας γλιτώνει και ένα χέρι χρώμα!

-περάστε το χρώμα όπου μπορείτε με ρολάκι. Το χρώμα απλώνεται πιο ομοιόμορφα και δεν αφήνει μπαλώματα. Στις υπόλοιπες επιφάνειες, χρησιμοποιήστε ένα καλό πινέλο με ΜΑΛΑΚΗ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΤΡΙΧΑ (το έχω πει δεκάδες φορές και θα συνεχίσω να το λέω!) για να αποφύγετε γραμμές στην επιφάνεια.

-Κρατήστε την επιφάνεια ενυδατωμένη για να απλώνεται ομοιόμορφα το χρώμα! Ψεκάστε από μακριά νεράκι και απλώστε το χρώμα απαλά με την άκρη του πινέλου.

-Τρίψτε με ψιλό γυαλόχαρτο ανάμεσα στα χέρια για λείο αποτέλεσμα

Και, πολύ σημαντικό, επιλέξτε τη σωστή απόχρωση του λευκού! Αναλόγως με το χώρο σας, μπορεί να χρειάζεστε ένα λευκό ψυχρό που γκριζάρει ή ένα πιο θερμό που κιτρινίζει ή ακόμα και ένα που να βγάζει διακριτικούς πράσινους τόνους. Τι λέω τώρα, ε; Και όμως! Το αγαπημένο μου χρώμα στην παλέτα της Vintage Paint είναι το Soft Sand, ένα απίθανο σπασμένο λευκό που αν το δεις προσεχτικά δίπλα σε λευκό θα καταλάβεις ότι βγάζει έναν ελαφρύ πράσινο τόνο. Για να σας πω λοιπόν με συντομία τις διαφορές ανάμεσα στα λευκά της Vintage Paint:


ΠΟΙΟ ΛΕΥΚΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;

Είναι το λευκότερο λευκό. Φωτεινό, καθαρό, κατάλευκο. Θα το πρότεινα για μικρά έπιπλα, καθώς προσωπικά με κουράζει η φωτεινότητά του, αλλά αν σας αρέσει το κατάλευκο σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Θα χρειαστείτε αρκετά χέρια για απόλυτη κάλυψη. Στην εικόνα δίπλα βλέπετε τα τρία βασικά λευκά μαζί για να καταλάβετε τις διαφορές τους.

Και αυτό φωτεινό και καθαρό λευκό, αλλά έχει μία ιδέα κίτρινο, οπότε είναι λίγο πιο θερμό από το το Natural White.

Ακόμα πιο θερμό από το Soft Cream, αλλά και αυτό θα το έλεγα λευκό. Αν ψάχνετε για 'σπασμένο λευκό' θα σας πρότεινα το...

Μπορεί να έχει τη λέξη cream αλλά μη σας ξεγελάει. Είναι ένα γλυκό σπασμένο λευκό που όμως ελαφρά γκριζάρει. Δεν είναι δηλαδή θερμό χρώμα. Είναι ήσυχο και διακριτικό και ιδανικό ακόμα και για μεγάλες επιφάνειες.





Όπως σας περιέγραψα πιο πάνω, είναι ένα πολύ γλυκό σπασμένο χρώμα. Έχω βάψει με αυτό έναν ολόκληρο τοίχο στο μαγαζί μου. Είναι φωτεινό αλλά ήσυχο και ξεκούραστο. Τέλειο για τοίχους και μεγάλες επιφάνειες.


Ό,τι απόχρωση και να επιλέξετε, φροντίστε να απλώσετε αρκετά χέρια ώστε να καλυφθεί τελείως η επιφάνεια και να μην έχετε αντιαισθητικές σκιές και μπαλώματα.

Ένα καλό κόλπο είναι να βρέξετε ένα πανάκι και να περάσετε την επιφάνεια, αφού στεγνώσει και το τελευταίο χέρι. Αν η βρεγμένη επιφάνεια εμφανίσει σκιές, σημαίνει ότι σε εκείνα τα σημεία δεν έχει περαστεί αρκετό χρώμα. Μπορείτε να δείτε πώς γίνεται αυτό στο βιντεάκι πάνω, "Λείο αποτέλεσμα με λευκό χρώμα". Αφού βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια έχει καλυφθεί, σφραγίστε με κερί ή βερνίκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφανο κερί για ματ βελούδινο αποτέλεσμα, λευκό κερί, ή καφέ κερί αν θέλετε να κάνετε παλαίωση. Σε αυτή την περίπτωση, περάστε πρώτα διάφανο κερί ή βερνίκι, ώστε να μπορείτε να σκουπίζετε το περίσσιο καφέ κερί και να μη σας αλλάξει η απόχρωση. Αν επιλέξετε βερνίκι, προσέξτε το φινίρισμα! Για παράδειγμα, το βερνίκι της Vintage Paint είναι απολύτως ματ, αλλά υπάρχουν και βερνίκια με σατινέ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Δείτε τι γράφει το κουτί πριν το χρησιμοποιήσετε για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Καλή επιτυχία, και ό,τι άλλο χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου!


139 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page