top of page
Αναζήτηση

Πώς να βάψω το ΤΡΑΠΕΖΙ μου;

Έγινε ενημέρωση: 16 Φεβ

Όπως γνωρίζετε, τα χρώματα Vintage Paint τα χρησιμοποιούμε σε οποιαδήποτε επιφάνεια, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία: καθαρίζουμε, περνάμε απαλά με ένα μέτριο γυαλόχαρτο, σκουπίζουμε, και βάφουμε.

Τα τραπέζια, ωστόσο, όπως και άλλες επιφάνειες για σκληρή χρήση, όπως τα ντουλάπια της κουζίνας, χρειάζονται λίγη ακόμα φροντίδα, ώστε να έχουμε ένα ανθεκτικό αποτέλεσμα!

Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε, εξετάζουμε την επιφάνεια: έχει βαρύ, γυαλιστερό λούστρο; Είναι από ξύλο ή τεχνητό υλικό; Μήπως η επιφάνεια είναι φουσκωμένη ή φθαρμένη; Έχει ξεφλουδίσει το προηγούμενο χρώμα ή βερνίκι; Για να δούμε λοιπόν τι κάνουμε στην κάθε περίπτωση. Να έχετε στο νου σας ότι δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες! Πάντα εφαρμόζουμε κοινή λογική.


1.Βαρύ γυαλιστερό λούστρο

Είναι κάποια βερνίκια που, όσο καλό και να είναι το χρώμα μας, ΔΕΝ το θέλουν. Περνάμε ένα χέρι χρώμα και μετά με ένα απλό ξύσιμο του νυχιού το χρώμα φεύγει. Πολλές φορές βέβαια δε φταίει το λούστρο, αλλά είναι πιθανόν το έπιπλο να έχει συσσωρέψει σιλικόνες από γυαλιστικά επίπλων, οι οποίες εμποδίζουν το χρώμα να κολλήσει στην επιφάνεια.

Όπως και να έχει, αν η επιφάνειά σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, θα χρειαστεί ένα ΠΟΛΥ καλό καθάρισμα (εγώ χρησιμοποιώ υγρό για πιάτα) με σκληρό σφουγγαράκι και μετά ένα καλό τρίψιμο με χοντρό και μετά με μέτριο λειαντικό σφουγγαράκι. Το ζητούμενο είναι να καθαρίσει από κατάλοιπα και να φύγει η γυαλάδα της - δηλαδή να γρατσουνιστεί και να θαμπώσει. Όσο περισσότερο τρίψετε τόσο καλύτερα.

2.Χρώμα που ξεφλουδίζει

Αν η επιφάνειά σας ξεφλουδίζει, δεν ξεκινάτε βάψιμο αν δεν τρίψετε πολύ καλά ώστε να λειανθεί τελείως! Αν μπορείτε, χρησιμοποιήστε τριβείο (φορώντας τον ανάλογο προστατευτικό εξοπλισμό!). Αφού φύγουν όλες οι φλούδες και καθαρίσει η επιφάνεια, σκουπίστε τις σκόνες και ξεκινήστε βάψιμο.

Τι κάνουμε όμως αν η επιφάνεια δεν είναι πλέον ομοιόμορφη και λεία; Μπορεί να έφυγαν οι φλούδες, αλλά να άφησαν την επιφάνειά μας με ατέλειες. Πώς να τις καλύψουμε;

Εδώ μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί. Ορίστε μερικές λύσεις, όταν δεν είναι δυνατόν το αποτέλεσμα να είναι λείο:

-Δημιουργήστε στην επιφάνεια εφέ ξύλου

-Δημιουργήστε σχέδια στην επιφάνεια με αυτή την τεχνική στο βιντεάκι αριστερά.

-Βάλτε στην επιφάνεια ένα στένσιλ, όπως βλέπετε στη φωτογραφία κάτω.



Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα συνεχόμενο σχέδιο, όπως στη ροτόντα της φωτογραφίας, ή να κάνετε ένα στένσιλ στο κέντρο της επιφάνειας και στις γωνίες, αν είναι ορθογώνιο ή τετράγωνο, ή γύρω γύρω αν είναι στρόγγυλο.

-Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε όμορφα γεωμετρικά σχέδια, όπως στη φωτογραφία κάτω:


3.Επιφάνεια από μελαμίνη, φορμάικα και άλλα παρόμοια υλικά

Ακολουθείτε τα συνηθισμένα βήματα (πολύ καλό καθάρισμα, τρίψιμο, σκούπισμα) και μετά απλώνετε πολλές λεπτές στρώσεις χρώμα με ρολό. Ακολουθήστε τις οδηγίες σε αυτό και αυτό το βιντεάκι. Το τρίψιμο σε αυτές τις επιφάνειες δεν έχει στόχο να γρατσουνίσει την επιφάνεια, καθώς δε μιλάμε για φυσικό ξύλο, αλλά να την καθαρίσει ακόμα καλύτερα, αφαιρώντας σκουπιδάκια και λεκέδες που πιθανόν να μην έφυγαν με το καθάρισμα με το σφουγγάρι.

Σφράγισμα

Αφού λοιπόν φροντίσετε και βάψετε το τραπέζι σας, ήρθε η ώρα για το σφράγισμα. Θα περάσετε τουλάχιστον 2 ή και 3 χέρια από ένα καλό βερνίκι νερού! Περάστε το με σφουγγάρι, σέρνοντάς το πάνω στην επιφάνεια, ώστε να μη σας κάνει γραμμές και να περαστεί σε όλη την επιφάνεια. Συνήθως τα βερνίκια χρειάζονται λίγο αραίωμα στο πρώτο χέρι, περίπου 10%.

❗️❗️Φροντίστε να αραιώσετε το βερνίκι στο σκαφάκι και όχι στο δοχείο του βερνικιού! Επίσης, το νερό να είναι καθαρό.

Αφού λοιπόν στεγνώσει το πρώτο χέρι, περάστε με ψιλό γυαλόχαρτο, σκουπίστε, και περάστε το επόμενο χέρι κάθετα προς το πρώτο. Προσοχή να τηρείτε τους χρόνους στεγνώματος!

Αφού στεγνώσει και το τελευταίο χέρι βερνίκι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τραπέζι σας αλλά με προσοχή! Vintage Cream, Antique Sand, Warm Brown

Χρειάζονται περίπου 3 εβδομάδες για να σκληρύνει τελείως το βερνίκι.


Καλή επιτυχία!

236 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page