top of page
Αναζήτηση

"Τι κάνω λάθος;" 5 συχνά προβλήματα με χρώμα κιμωλίας και πώς να τα αποφύγετε

Έγινε ενημέρωση: 10 Σεπ 2023



Αν βάφετε συχνά με χρώματα κιμωλίας θα έχετε μάλλον αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω προβλήματα!

Τα χρώματα κιμωλίας προσφέρουν μεγάλη ευκολία σε όσους θέλουν να βάψουν μόνοι τα έπιπλά τους.

Αλλά πολλές φορές η απειρία, τα κακής ποιότητας υλικά ή οι δύσκολες επιφάνειες μπορεί να προκαλέσουν κακό αποτέλεσμα και εκνευρισμό…

Μην αγχώνεστε! Τα περισσότερα από τα λάθη που γίνονται όταν βάφουμε μπορούν να διορθωθούν! Και έτσι θα γνωρίζετε και την επόμενη φορά τι κάνατε λάθος και πώς να το αποφύγετε.


1. Γραμμές από το πινέλο στην επιφάνεια


Θέλετε να πετύχετε ένα όμορφο, λείο αποτέλεσμα, αλλά όσο και να προσπαθήσετε να απλώσετε καλά το χρώμα, αφήνει αντιαισθητικές γραμμές στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα; Στη χειρότερη περίπτωση, το χρώμα φαίνεται σαν πασαλειμμένο. Στην καλύτερη, βλέπετε γραμμές παντού, σε όλα τα σημεία που πέρασε το πινέλο.


Αιτία

Το πινέλο σας είναι σκληρό. Οι τρίχες δε λυγίζουν, καθώς απλώνουν το χρώμα, αλλά αντίθετα γρατσουνάνε την επιφάνεια, αφήνοντας γραμμές.

Επενδύστε σε ΚΑΛΑ πυκνά πινέλα με μαλακές, εύκαμπτες ελαστικές τρίχες. Τέτοια πινέλα κρατούν αρκετό χρώμα και το απλώνουν ομοιόμορφα, καθώς οι τρίχες λυγίζουν στην επιφάνεια. Βάψτε προς μία κατεύθυνση, και μετά, σαν να ξεσκονίζετε, περάστε απαλά το πινέλο προς την άλλη κατεύθυνση, σβήνοντας τις γραμμές.

Το all time αγαπημένο μου για λείο αποτέλεσμα είναι το Επαγγελματικό πινέλο 5 εκ. της Vintage Paint. Είναι πυκνό, έχει μακριές ελαστικές τρίχες και είναι απίστευτα ανθεκτικό. Εγώ το χρησιμοποιώ συνέχεια εδώ και δύο χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα. Το χρησιμοποιώ όταν θέλω λείο αποτέλεσμα στην επιφάνεια.

Αν η επιφάνειά σας είναι επίπεδη, χρησιμοποιήστε ρολάκι. Θα τελειώσετε γρήγορα και το χρώμα θα απλωθεί ομοιόμορφα χωρίς γραμμές.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και συνδυασμό πινέλο με ρολό. Απλώστε το χρώμα με το πινέλο, και μετά περάστε από πάνω το ρολό για να το ισιάξετε.

Πώς να διορθώσετε μία ήδη βαμμένη επιφάνεια; Τρίψτε με ένα μέτριο γυαλόχαρτο μέχρι να λειανθεί η επιφάνεια και όταν περνάτε το χέρι σας από πάνω να μη νιώθετε τις γραμμές. Σκουπίστε, και συνεχίστε το βάψιμο με καλό πινέλο και/ή ρολό.



2. Το χρώμα φεύγει εύκολα αν το ξύσω με το νύχι μου


Περάσατε το χρώμα, στέγνωσε και δοκιμάζετε να δείτε την αντοχή του. Μόλις το ξύσετε λίγο με το νύχι σας, βλέπετε ότι το χρώμα φεύγει! Τι φταίει;


Αιτία

Δεν προετοιμάσατε σωστά το έπιπλο! Λιπαρές ουσίες στην επιφάνεια επίπλων απωθούν το χρώμα. Πριν βάψετε το έπιπλο, καθαρίστε καλά με νερό και ξύδι.

Αν έχει επίμονους λεκέδες σε κάποια σημεία, χρησιμοποιήστε υγρό για πιάτα με ένα σφουγγαράκι.

Κάποιες επιφάνειες χρειάζονται και ένα ελαφρύ τρίψιμο με μέτριο γυαλόχαρτο. Αν το έπιπλο έχει γυαλιστερό βερνίκι, π.χ., τρίψτε το μέχρι να θαμπώσει η επιφάνεια, και μετά σκουπίστε καλά πριν ξεκινήσετε το βάψιμο.


Αιτία

Η επιφάνεια ήταν περασμένη με κάποιο υλικό που περιέχει σιλικόνη. Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιήθηκε κάποιο υλικό γυαλίσματος ή καθαρίσματος που έχει ουσίες οι οποίες απωθούν το χρώμα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ΚΑΛΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ πριν το βάψιμο!


Αιτία

Χρησιμοποιήσατε κακής ποιότητας χρώμα… Κάποια χρώματα δεν έχουν καλή πρόσφυση και για να κολλήσουν στην επιφάνεια χρειάζονται οπωσδήποτε αστάρι. Επενδύστε σε καλά χρώματα με καλή πρόσφυση!



3. Βάφετε με λευκό χρώμα και μόλις κερώσετε βλέπετε σκούρες σκιές στην επιφάνεια


Έχετε τελειώσει με το βάψιμο, η επιφάνεια έχει στεγνώσει, και ξεκινάτε να περνάτε το κερί. Ενώ η επιφάνεια φαινόταν κατάλευκη, ξαφνικά βλέπετε να εμφανίζονται σκούρες σκιές σε κάποια σημεία και η επιφάνεια φαίνεται κακοβαμμένη. Τι έγινε;


Αιτία

Τα λευκά είναι δύσκολα χρώματα. Χρειάζονται πολλά χέρια για να καλύψουν τελείως, και δε συγχωρούν λάθη! Ειδικά αν βάφουμε ΣΚΟΥΡΕΣ επιφάνειες.

Όταν λοιπόν βάφουμε με το χέρι (και όχι, πχ, με πιστόλι βαφής) δεν περνάει πάντα η ίδια ποσότητα χρώματος παντού. Κάποια σημεία θα έχουν περισσότερο χρώμα, κάποια λιγότερο.

Όσο βάφουμε, αυτές οι ανομοιομορφίες δεν είναι ορατές. Μέχρι να περαστεί το κερί! Τότε βλέπουμε όλα τα σημεία στα οποία δεν έχει περαστεί αρκετό χρώμα.

Για να δείτε αν η επιφάνεια είναι έτοιμη για κέρωμα, περάστε την με ένα βρεγμένο πανάκι. Αν φανούν σκιές στη βρεγμένη επιφάνεια, χρειάζεστε και άλλο χέρι!

Αν συνεχίζει να είναι κάτασπρη, περάστε στο κέρωμα.


Αν έχετε ήδη κερώσει όλη την επιφάνεια, σκουπίστε καλά, περιμένετε 1-2 εικοσιτετράωρα, και μετά περάστε ακόμα ένα χέρι χρώμα ή όσο χρειαστεί. Περιμένετε 24 ώρες, και ξανακερώστε.



4. Βάφετε με λευκό χρώμα και βγαίνουν κίτρινοι λεκέδες σε κάποια σημεία της επιφάνειας


Το ξύλο πετάει τανίνες! Η λύση είναι απλή: Περάστε δύο λεπτές στρώσεις Stain Blocker (δεσμευτικό λεκέδων), ανά τετράωρο, και συνεχίστε το βάψιμο.

Το δεσμευτικό θα εμποδίσει τις τανίνες να βγουν στο χρώμα.


5. Περνάτε βερνίκι σε βαμμένη σκούρα επιφάνεια και σας αφήνει γραμμές και θαμπάδα


Μόλις έχετε τελειώσει το βάψιμο και ετοιμάζεστε να περάσετε το βερνίκι. Έχετε μία ωραία σκούρα επιφάνεια, αλλά μόλις περαστεί το βερνίκι το χρώμα θαμπώνει και γεμίζει αντιαισθητικές γραμμές.


Αιτία:

Είναι πιθανόν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πολλά βερνίκια έχουν γαλακτερό χρώμα μόλις τα περάσετε και όταν στεγνώσουν γίνονται τελείως διάφανα.


Αν όμως στεγνώσει και συνεχίζει να φαίνεται άσχημο, ίσως φταίει ο τρόπος που το περάσατε.

Για να αποφύγετε γραμμές με το βερνίκι, περάστε το με σφουγγαράκι ή ρολάκι. Βουτήξτε το σφουγγάρι ή το ρολό στο βερνίκι, στραγγίξτε απαλά για να μην κάνει φυσαλίδες, και περάστε το συρτά πάνω στην επιφάνεια. Δείτε αυτό το βίντεο για οδηγίες.

Όταν περνάτε βερνίκι:

-Μην ξεχνάτε να αραιώσετε το βερνίκι 10% στο πρώτο χέρι!

-Τρίψτε με λεπτό γυαλόχαρτο ανάμεσα στα χέρια για λείο αποτέλεσμα. Σκουπίστε με νωπό πανάκι και περάστε στο επόμενο χέρι.


Έχετε αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα όταν βάφετε με χρώματα κιμωλίας; Γράψτε στα σχόλια και θα σας απαντήσω!


Καλές δημιουργίες!






3.090 Προβολές1 Σχόλιο

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page